Alapanyagaink
Főbb alapanyagaink:
Zabpehely:
Az egészségtudatos emberek körében egyre növekszik az érdeklődés a zabpehely, és annak egészségügyi előnyei iránt. Már annyi mindent elmondtak a zab jótékony hatásairól, most ezekből emelünk ki párat:
- már kis mennyiség fogyasztása is észrevehetően csökkenti a koleszterinszintet, köszönhetően oldható rost tartalmának,
- segít megelőzni a szívbetegségeket alacsony zsírtartalmú étrend mellett.
- az oldható rosttartalom képes az emésztést lassítani, így stabilizálja a vércukorszintet. A hőkezelt zabpehely alacsonyabb GI-vel rendelkezik, mint a nyers, mivel a főzés felszabadítja a vízoldékony rostokat. Ezek a rostok teszik lehetővé, hogy a glukóz csak lassan jusson a véráramba. Ez a cukorbetegek számára különösen jó hír.
- a zabpehely tartalmazza a zabszemekben lévő táplálkozás-élettani szempontból fontos alkotóelemeket, fehérjéket, élelmirostokat, természetes vitaminokat, és ásványi anyagokat.
- rosttartalmának köszönhetően kitűnően tisztítja a beleket, és jótékony hatással van az emésztésre.
A zabpehely élettani hatása
- gazdag B vitaminban és E vitaminban
- vas, kálium, kalcium, foszfor és magnézium is található benne
- növény létére nagy a fehérjetartalma
- regenerálja az idegeket, élénkíti, táplálja az egész idegrendszert
- ajánlott továbbá kimerültség és fokozott stressz esetén
- gyulladásgátló anyagokat tartalmaz, nyugtatja a gyomrot, beleket
- természetes lúgosító hatásával a szervezet savasodását képes megkötni, megszüntetni
- a rák megelőzését is elősegíti. Oldhatatlan rostjai ugyanis csökkentik egyes savak toxicitását. Emellett a benne lévő fitokemikáliák is rákmegelőző hatással bírnak.
- És nem utolsó sorban teltségérzetet okoz. Akik reggel zabpelyhet esznek, kevésbé hajlamosan ebéd előtt nassolni. Ez főként a diétázóknak jó hír!
Méz:
A méz ősidők óta jelen van az emberiség életében. Eleinte csemegének számított, manapság már rengeteg jótékony hatása miatt használjuk.
Minden méz:
- immunerősítő, szervezeterősítő, de mézfajtától függően eltérő mértékben
- sebgyógyító, de van amelyik méz jobb, mint bármelyik gyógyszer
- antibakteriális, némelyik jobb, mint az antibiotikum
De egyáltalán nem mindegy, milyen mézet fogyasztunk! Sajnos sok esetben a mézet cukrozzák (vagyis cukoroldatot tesznek a méhek útjába), és antibiotikumokkal „fertőzik”.
Az általunk használt méz többszörösen bevizsgált, garantáltan cukor és antibiotikum mentes! Csak a méhecskék szorgos gyűjtéseinek „gyümölcse” található meg benne!
Dió, mandula
Ma már biztosan tudjuk, hogy a dió rendszeres fogyasztása a rákellenes küzdelem egyik elismert alapja. A dió, a mandula olyan kiváló étrendi hatású, ízletes emberi táplálékok, melyek több kedvező élettani hatású zsírt tartalmaznak, (Omega-3). A dió, mogyoró, mandula, földimogyoró fogyasztásával az emberi szervezetben csökkenteni lehet a nem kívánatos triglicerid szintet, miközben jelentősen növekszik az előnyös hatású koleszterinek aránya. A szívbetegségek kivédésére, ill. megelőzésére ez utóbbi állapot igen kedvezően hat.
A diófélék tartalmazzák a rák-, ill. a szívbetegségek kialakulásának megelőzését igen hatékonyan segítő antioxidánsokat és az E- vitamint is.
Szezámmag:
A szezám parányi magvait összetételük rendkívül értékes táplálékká teszik.
- Telítetlen zsírsavakat nagy arányban tartalmaz, tömegének több mint felét olaj teszi ki.
- Jelentős mennyiségű A-, B1-, B2-, E-vitamin van benne. Kalciumban különösen gazdag, de más ásványi anyagoknak, így például káliumnak, foszfornak, magnéziumnak, vasnak is bőséges forrása.
- Lecitin-, szezamintartalma miatt a fogyasztása a magas koleszterinszintűeknek különösen előnyös, szív- és érvédő táplálék, mivel koleszterincsökkentő hatású, illetve akadályozza az érfalakon a plakk-képződést.
Napraforgómag:
- A napraforgó mag nemcsak finom rágcsálnivaló, hanem bőséges olajtartalma is kiemeli az olajat adó növények közül. A napraforgó mag 47 százalék olajat tartalmaz, és annak 65 százaléka esszenciális olaj.
- Ásványi anyagokat, nyomelemeket is bőven találunk benne. Hatóanyagai: cholin, linolein, olein, lecithin, a virágjában xanthophyll.
- A benne lévő hatóanyagok, összetevők kedvező élettani hatásainak köszönhető mai népszerűsége. Az egészséges életmód hívei különösen a magas E-vitamin, telítetlen és esszenciális zsírsav tartalma miatt becsülik.
Kókuszolaj:
- A kókuszolaj vagy más néven kókuszzsír (Oleum Cocois) a kókuszpálma (Cocus nucifera) termésének, a kókuszdiónak fehér húsából (koprából) préselt növényi olaj.
- A kókuszvaj olvadáspontja 24 Celsius fok, így szobahőmérsékleten szilárd halmazállapotú, fehér színű. Olvadt állapotban átlátszó, színtelen folyékony olaj.
- A kókuszolaj 100%-ban kókuszból készült, nem hidrogénezett, tartósítószert nem tartalmaz. Stabil szerkezetű, az oxidációnak jól ellenáll, 198 Celsius fokig nem oxidálódik.
- Telített zsírsavakban és antioxidánsokban igen gazdag. Magas laurinsav tartalma miatt antibakteriális és gombaölő hatású is.
Kókuszchips:
A kókuszchips energiatartalmának több mint a felét a kókuszolaj adja.
Hatásai:
- segíti a fogyást
- javítja a pajzsmirigy alulműködést
- gomba, baktérium és vírusölő
- hatékony a szív- és érrendszeri betegségek legyőzésében
- segíti a tápanyagok felszívódását
- javítja az inzulin felszabadulását és csökkenti a glikémiás indexet
- igazi energiabomba
Vörös áfonya:
- igen gazdag antioxidánsokban, melyekkel megelőzhetőek a krónikus betegségek, mint az:
- érelmeszesedés,
- koleszterinlerakódás,
- szívinfarktus,
- bőrproblémák kialakulása,
- memóriazavar
- óvja testünket az öregedéstől
Kakaóvaj:
A kakaóvaj vagy más néven a theobroma olaj egy halvány színű, tiszta és ehető növényi olaj, melyet a kakaóbabból nyernek ki. A kakaóvajat arra használják, hogy a csokoládé állaga simább legyen, a kekszek és a sütőipari termékek finomabbak legyenek, de a kakaóvajat megtaláljuk a gyógyszerekben, kenőcsökben és kozmetikumokban is. A kakaóvajnak enyhe csokoládéíze és aromája van.
Fontos tulajdonságai:
- gazdag telítetlen zsírsavakban, fehérjékben, vitaminokban, foszforban, káliumban, mangánban
- koncentráltan fordulnak elő benne antioxidánsok
- védelmet nyújt a környezeti ártalmakkal szemben, lassítja a bőr öregedését (antioxidánsok hatása)
- a sérült bőrt regenerálja, hidratálja, puhítja, segítségével a többi hatóanyag mélyebbre tud beszívódni
- nyersétrendes diétázóknak is ajánlott fogyasztásra, sőt, sütéshez-főzéshez is nagyon finom
- sokan napozáshoz használják, mivel bőrünkre kenve gyönyörű aranybarna színünk lehet tőle.
Rizsszirup:
- a rizsszirup lassú eljárással készül, összetett szénhidrát, lassan emeli a vércukrot és a következő étkezésig szinten tartja. Hosszú időn keresztül szolgál energiaforrásnak, nyugtat, ellazít. Többféle B-vitamin található benne.
- A rizsszirup elkészítése fermentáláson alapszik, baktériumok, enzimek segítségével lebontják a rizsből származó rostokat és egészen addig főzik, míg el nem érik a kívánt állagot. Az így elkészült szirup 50%-a oldható összetett szénhidrát, 45%-a maltóz és 3%-a glükóz.