Alapanyagaink

Főbb alapanyagaink:

Zabpehely:

Az egészségtudatos emberek körében egyre növekszik az érdeklődés a zabpehely, és annak egészségügyi előnyei iránt. Már annyi mindent elmondtak a zab jótékony hatásairól, most ezekből emelünk ki párat:

  • már kis mennyiség fogyasztása is észrevehetően csökkenti a koleszterinszintet, köszönhetően oldható rost tartalmának,
  • segít megelőzni a szívbetegségeket alacsony zsírtartalmú étrend mellett.
  • az oldható rosttartalom képes az emésztést lassítani, így stabilizálja a vércukorszintet. A hőkezelt zabpehely alacsonyabb GI-vel rendelkezik, mint a nyers, mivel a főzés felszabadítja a vízoldékony rostokat. Ezek a rostok teszik lehetővé, hogy a glukóz csak lassan jusson a véráramba. Ez a cukorbetegek számára különösen jó hír.
  • a zabpehely tartalmazza a zabszemekben lévő táplálkozás-élettani szempontból fontos alkotóelemeket, fehérjéket, élelmirostokat, természetes vitaminokat, és ásványi anyagokat.
  • rosttartalmának köszönhetően kitűnően tisztítja a beleket, és jótékony hatással van az emésztésre.

A zabpehely élettani hatása

  • gazdag B vitaminban és E vitaminban
  • vas, kálium, kalcium, foszfor és magnézium is található benne
  • növény létére nagy a fehérjetartalma
  • regenerálja az idegeket, élénkíti, táplálja az egész idegrendszert
  • ajánlott továbbá kimerültség és fokozott stressz esetén
  • gyulladásgátló anyagokat tartalmaz, nyugtatja a gyomrot, beleket
  • természetes lúgosító hatásával a szervezet savasodását képes megkötni, megszüntetni
  • a rák megelőzését is elősegíti. Oldhatatlan rostjai ugyanis csökkentik egyes savak toxicitását. Emellett a benne lévő fitokemikáliák is rákmegelőző hatással bírnak.
  • És nem utolsó sorban teltségérzetet okoz. Akik reggel zabpelyhet esznek, kevésbé hajlamosan ebéd előtt nassolni. Ez főként a diétázóknak jó hír!

Méz:

A méz ősidők óta jelen van az emberiség életében. Eleinte csemegének számított, manapság már rengeteg jótékony hatása miatt használjuk.

Minden méz:

  • immunerősítő, szervezeterősítő, de mézfajtától függően eltérő mértékben
  • sebgyógyító, de van amelyik méz jobb, mint bármelyik gyógyszer
  • antibakteriális, némelyik jobb, mint az antibiotikum

De egyáltalán nem mindegy, milyen mézet fogyasztunk! Sajnos sok esetben a mézet cukrozzák (vagyis cukoroldatot tesznek a méhek útjába), és antibiotikumokkal „fertőzik”.

Az általunk használt méz többszörösen bevizsgált, garantáltan cukor és antibiotikum mentes! Csak a méhecskék szorgos gyűjtéseinek „gyümölcse” található meg benne!

Dió, mandula

Ma már biztosan tudjuk, hogy a dió rendszeres fogyasztása a rákellenes küzdelem egyik elismert alapja. A dió, a mandula olyan kiváló étrendi hatású, ízletes emberi táplálékok, melyek több kedvező élettani hatású zsírt tartalmaznak, (Omega-3). A dió, mogyoró, mandula, földimogyoró fogyasztásával az emberi szervezetben csökkenteni lehet a nem kívánatos triglicerid szintet, miközben jelentősen növekszik az előnyös hatású koleszterinek aránya. A szívbetegségek kivédésére, ill. megelőzésére ez utóbbi állapot igen kedvezően hat.

A diófélék tartalmazzák a rák-, ill. a szívbetegségek kialakulásának megelőzését igen hatékonyan segítő antioxidánsokat és az E- vitamint is.

Szezámmag:

A szezám parányi magvait összetételük rendkívül értékes táplálékká teszik.

  • Telítetlen zsírsavakat nagy arányban tartalmaz, tömegének több mint felét olaj teszi ki.
  • Jelentős mennyiségű A-, B1-, B2-, E-vitamin van benne. Kalciumban különösen gazdag, de más ásványi anyagoknak, így például káliumnak, foszfornak, magnéziumnak, vasnak is bőséges forrása.
  • Lecitin-, szezamintartalma miatt a fogyasztása a magas koleszterinszintűeknek különösen előnyös, szív- és érvédő táplálék, mivel koleszterincsökkentő hatású, illetve akadályozza az érfalakon a plakk-képződést.

Napraforgómag:

  • A napraforgó mag nemcsak finom rágcsálnivaló, hanem bőséges olajtartalma is kiemeli az olajat adó növények közül. A napraforgó mag 47 százalék olajat tartalmaz, és annak 65 százaléka esszenciális olaj.
  • Ásványi anyagokat, nyomelemeket is bőven találunk benne. Hatóanyagai: cholin, linolein, olein, lecithin, a virágjában xanthophyll.
  • A benne lévő hatóanyagok, összetevők kedvező élettani hatásainak köszönhető mai népszerűsége. Az egészséges életmód hívei különösen a magas E-vitamin, telítetlen és esszenciális zsírsav tartalma miatt becsülik.

Kókuszolaj:

  • A kókuszolaj vagy más néven kókuszzsír (Oleum Cocois) a kókuszpálma (Cocus nucifera) termésének, a kókuszdiónak fehér húsából (koprából) préselt növényi olaj.
  • A kókuszvaj olvadáspontja 24 Celsius fok, így szobahőmérsékleten szilárd halmazállapotú, fehér színű. Olvadt állapotban átlátszó, színtelen folyékony olaj.
  • A kókuszolaj 100%-ban kókuszból készült, nem hidrogénezett, tartósítószert nem tartalmaz. Stabil szerkezetű, az oxidációnak jól ellenáll, 198 Celsius fokig nem oxidálódik.
  • Telített zsírsavakban és antioxidánsokban igen gazdag. Magas laurinsav tartalma miatt antibakteriális és gombaölő hatású is.

Kókuszchips:

A kókuszchips energiatartalmának több mint a felét a kókuszolaj adja.

Hatásai:

  • segíti a fogyást
  • javítja a pajzsmirigy alulműködést
  • gomba, baktérium és vírusölő
  • hatékony a szív- és érrendszeri betegségek legyőzésében
  • segíti a tápanyagok felszívódását
  • javítja az inzulin felszabadulását és csökkenti a glikémiás indexet
  • igazi energiabomba

Vörös áfonya:

  • igen gazdag antioxidánsokban, melyekkel megelőzhetőek a krónikus betegségek, mint az:
  • érelmeszesedés,
  • koleszterinlerakódás,
  • szívinfarktus,
  • bőrproblémák kialakulása,
  • memóriazavar
  • óvja testünket az öregedéstől

Kakaóvaj:

A kakaóvaj vagy más néven a theobroma olaj egy halvány színű, tiszta és ehető növényi olaj, melyet a kakaóbabból nyernek ki. A kakaóvajat arra használják, hogy a csokoládé állaga simább legyen, a kekszek és a sütőipari termékek finomabbak legyenek, de a kakaóvajat megtaláljuk a gyógyszerekben, kenőcsökben és kozmetikumokban is. A kakaóvajnak enyhe csokoládéíze és aromája van.

Fontos tulajdonságai:

  • gazdag telítetlen zsírsavakban, fehérjékben, vitaminokban, foszforban, káliumban, mangánban
  • koncentráltan fordulnak elő benne antioxidánsok
  • védelmet nyújt a környezeti ártalmakkal szemben, lassítja a bőr öregedését (antioxidánsok hatása)
  • a sérült bőrt regenerálja, hidratálja, puhítja, segítségével a többi hatóanyag mélyebbre tud beszívódni
  • nyersétrendes diétázóknak is ajánlott fogyasztásra, sőt, sütéshez-főzéshez is nagyon finom
  • sokan napozáshoz használják, mivel bőrünkre kenve gyönyörű aranybarna színünk lehet tőle.

Rizsszirup:

  • a rizsszirup lassú eljárással készül, összetett szénhidrát, lassan emeli a vércukrot és a következő étkezésig szinten tartja. Hosszú időn keresztül szolgál energiaforrásnak, nyugtat, ellazít. Többféle B-vitamin található benne.
  • A rizsszirup elkészítése fermentáláson alapszik, baktériumok, enzimek segítségével lebontják a rizsből származó rostokat és egészen addig főzik, míg el nem érik a kívánt állagot. Az így elkészült szirup 50%-a oldható összetett szénhidrát, 45%-a maltóz és 3%-a glükóz.